Jak neztratit v „covid krizi“ dynamiku a náboj všedních dní?

Jak si udržet denní režim s určitou dynamikou?

Lidem chybí dynamika všedního dne. Společnost se nemá na co těšit, nemá před sebou záchytné body. Je třeba si „vyrobit“ motivační náboj a udržovat ho.  Doporučuji co nejvíce držet denní režim, na který jsme byli zvyklí před covidovou krizí. Vstávat ve stejnou dobu, při home office dodržovat pauzu na oběd, hlídat si konec pracovní doby. Pokud to jen trochu jde vyčlenit si doma místo pouze na práci a zvlášť na relax a to striktně dodržovat. Při práci z domova je vhodné upravit si pracovní prostředí podle svých představ – tzn. kvalitní stůl, pohodlnou židli a ideálně externí obrazovku s klávesnicí. Ženám pomůže dát se občas trochu do gala a nevegetovat celý den v pyžamu nebo teplácích. Řád nám dává v těžkých dobách pocit jistoty.

Jak se vyhnout prokrastinaci?

Trávím hodně času na sociálních sítích? Dívám se často televizi? Sleduji nepřetržitě zprávy? Položím si otázku: „Co mi to přináší? Nic? “ Dám si pozorovací úkol. Každý den budu sledovat kolik času promarním takovou činnost. Překvapí Vás kolik času jste ztratili. Uvidíte, že tento jednoduchý trik opravdu funguje. Váš den bude efektivnější. Pokud do každého dne začleníte nějakou smysluplnou činnost, budete mít ze sebe celkově lepší pocit. Vymaníte se tak z cyklení nicnedělání. Je dobré si dát na každý den alespoň jeden cíl a rovnou mu přiřadit i čas, kdy se mu budu věnovat.

Jak tvořit budoucnost, když vlastně nevím, co bude?

Žít tady a teď! Protože současnost tvoří budoucnost. Před dobou covidovou jsme neuměli žít na 100% současností. Hodně času jsme plánovali, věnovali se budoucnosti, abychom vše dokonale zvládli. Kolikrát jsme někde byli, ale myšlenky se už toulaly někde v budoucnosti. Přítomnost okamžiku jsme si neuměli užívat. Teď si toho moc nenaplánujete! Je to však vhodná doba se naučit žít tady a teď. Mohu si vybrat, čemu budu věnovat pozornost. Jestli se zaměřím na věci, které nefungují, nebo se pustím do smysluplné činnosti. Mohu rozvíjet kreativitu, pracovat na sobě, rozjet si nový projekt nebo si udělám pořádek v životě, ve vztazích, v mobilu i ve skříni.  Je čas začít dělat vše, co jsme doteď odkládali.  Určitě to oceníte, až zase naskočíte do plného provozu, kdy nebudete vědět, kde vám hlava stojí.

Kdo zvládá krizi lépe?

Dlouhou dobu jsme žili v době blahobytu. Někteří nestačili zažít pořádnou krizi, neměli příležitost překonávat náročné překážky. Lidé, kteří tuto zkušenost mají, se obecně s krizí lépe vyrovnávají. Znají svou vnitřní sílu, vlastní zdroje,  své silné stránky a také limity. Ví, na čem mohou stavět a o co se opřít. Mají už svou vlastní zkušenost a hlavně vědí, že už to jednou zvládli. Ti, co ještě žádnou krizi nezažili, to mohou brát jako výzvu. Posílí svou psychickou odolnost do dalších radostí i strastí života, které zaručeně ještě přijdou.