Kde čerpat v „covid krizi“ energii a proč využít kouče?

Co je nejdůležitější pro překonání současné covidové krize?

Záleží na okolnostech daného člověka, co zrovna řeší a co ho nejvíc aktuálně tíží. Jiné problémy bude řešit maminka se třemi dětmi doma na online výuce, jiné single lidé, kterým chybí sociální kontakt a jiným nesnázím bude čelit krachující podnikatel.

Obecně lze říci, že nejdůležitější pro překonání této doby je určitě vědět, kde mohu čerpat energii, znát své silné stránky a na nich stavět. Udržet si co nejvíce denní režim, neprokrastinovat, nezabývat se situacemi, které nemáme pod kontrolou a naopak se zaměřit na to, co ovlivnit mohu..

Může kouč v takové situaci pomoci?

Určitě ano. V současné situaci lidé nevidí světlo na konci tunelu, jsou už hodně unavení, dochází jim energie a nemají motivaci. Ztrátu motivace vnímám aktuálně jako zásadní. Kouč prostřednictvím strukturovaného koučovacího rozhovoru klientům nabízí prostor se zastavit. Klienti si pak často nacházejí vlastní řešení ze zdánlivě bezvýchodné situace. Důležité pro klienty může být i fakt, že od kouče odchází s určitými závazky. „Už jsem si je přeci napsala, tak je musím splnit! Za normálních okolností by se mi do nich tolik nechtělo.“ Klienti mají nad sebou pomyslný „bič“. Většině lidem „bič“ v podobě závazku do příští schůzky hodně pomáhá. Závazky mohou být i malé krůčky, které nám opět pomohou „vstát“. Lidé cítí silnou osobnost kouče pevně věřícího v jejich potenciál, že danou situaci zvládnou. Dobrý kouč má navíc v rukávu i různé techniky např. na zjištění svých silných stránek, vnitřní síly a osobité jedinečnosti. Přiměje Vás soustředit se jen na situace, které máte pod kontrolou. Pomůže Vám neztrácet čas a energii okolnostmi, kterými nemá smysl se zabývat, protože je neovlivníte.

Kdy může kouč v současné době pomoci?

Když můj den ztratil řád, do ničeho se mi nechce, nemám žádnou motivaci, neustále sleduji aktuální situaci místo toho, abych se soustředila, co mohu dělat já bez ohledu na to, kdy veškerá omezení a hrozby skončí.

Kdy koučink nepomůže?

Pokud lidé zažívají deprese nebo různé formy úzkosti, měli by vyhledat psychologa nebo psychoterapeuta, který absolvoval psychoterapeutický výcvik. Kouč by se do těchto záležitostí neměl za žádných okolností pouštět. Měl by odkázat klienty na služby patřičných odborníků, kteří mají potřebnou kvalifikaci a vzdělání.

Kde mohou lidé nyní čerpat energii?

Určitě je dobré znát, co nás těší a dělá nám radost. Na tyto aktivity bychom rozhodně neměli zapomínat a dopřát si je. Jsou zdrojem tolik potřebné energie. Někomu dělá radost sport, cvičení, procházka v přírodě na čerstvém vzduchu, jinému poslech hudby, zpívání, umělecká tvorba, zahradničení, společná večeře doma s rodinou… Těch věcí, co nám dělají radost je nepřeberné množství a každý by si měl najít to své.  Cokoliv, co je vyjádření nás samotných. Je dobré se zamyslet čemu věnuji pozornost, co mě těší a co mě naopak stresuje.